Τεχνική BFR και αποκατάσταση

Η μϋική ατροφία συμβαίνει συχνά σε αρκετές καταστάσεις και παθολογίες. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση με αντίσταση υψηλού φορτίου είναι το πιο επιτυχημένο μέσο για να βελτιωθεί η μϋική δύναμη και να αυξηθεί η μϋική υπερτροφία.

Ωστόσο σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που απαιτείται μϋική ενδυνάμωση όπως π.χ άτομα με χρόνιο πόνο, μετεγχειρητικοί ασθενείς, διαβητικοί, άτομα με ΧΑΠ κ.α., οι ασκήσεις με υψηλό φορτίο και υψηλή ένταση ίσως δεν μπορούν να εφαρμοστούν πάντα.

Η τεχνική Blood Flow Restriction (BFR) Training είναι μια τεχνική που συνδυάζει την άσκηση με χαμηλό φορτίο και περιορισμό της αιματικής ροής και επιτυγχάνει παρόμοια αποτελέσματα με την άσκηση με υψηλό φορτίο.

Η τεχνική BFR δεν είναι κάτι καινούργιο ή απλά μια μόδα. Η έρευνα στο BFR έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω απο 20 χρόνια και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Έχει αποδειχθεί σε μια σειρά ερευνών ότι το BFR βοηθάει στην μείωση της ατροφίας, ενισχύει την υπερτροφία, αυξάνει την δύναμη και βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, χρησιμοποιώντας χαμηλό φορτίο. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31156448/)

Το BFR έπειτα απο χειρουργείο σε ΠΧΣ (Πρόσθιο Χιαστό Σύνδεσμο)

Είναι γνωστό ότι οι μύες του τετρακεφάλου χάνουν δύναμη έπειτα απο χειρουργείο συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ. Ευτυχώς η χρήση του BFR είναι κατάλληλη στο να βοηθήσει στην ενίσχυση της δύναμης και στην αποφυγή μϋικής ατροφίας όπως έχει αποδειχθεί σε μια σειρά ερευνών (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12635796/).

Το BFR για πόνο στο γόνατο

Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά πόνο στο γόνατο, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογία (όπως επιγονατιδομηριαίος πόνος, οστεοαρθρίτιδα κ.α. ) και αναζητούν κάποιον τρόπο ανακούφισης. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει το όφελος του BFR στην μείωση του πόνου, έχοντας ως πλεονέκτημα την άσκηση με χαμηλό φορτίο που δεν θα επιδεινώσει τον πόνο του ασθενή (  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28259850/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28500081/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29266093/ )

Το BFR έπειτα απο ακινητοποίηση

Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στους μύες η ακινητοποίηση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το BFR μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχουν αντενδείξεις στην χρήση του BFR ;

Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση του BFR είναι ασφαλής (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21410544/ ) .

Υπάρχουν συγκεκριμένοι ασθενείς στους οποίους η χρήση BFR αντενδείκνυται όπως καρδιοπαθείς, διαβητικοί, έγκυες και ασθενείς με αγγειακά νοσήματα.

Ο κλινικός συλλογισμός και η χρήση του BFR από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας εγγυώνται την ασφαλή χρήση της τεχνικής.

Next
Next

Gut - brain connection