Τι είναι η Χειροπρακτική; (Manual therapy)

Χειροπρακτική ορίζεται ως μια παθητική τεχνική με τα χέρια με σκοπό την μείωση του πόνου και την βελτίωση της κίνησης.

Αποτελεί έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει αρκετές τεχνικές όπως: τεχνικές μυϊκής ενέργειας, κινητοποιήσεις, χειρισμούς, κινητοποίηση μαλακών μορίων με ή χωρίς εξοπλισμό, κινητοποίηση με κίνηση καθώς και συγκεκριμένες τεχνικές διάτασης.

Πώς δουλεύει η χειροπρακτική;

Η μηχανική δύναμη που εφαρμόζεται μέσω των τεχνικών χειροπρακτικής ενεργοποιεί μια αλληλουχία νευροφυσιολογικών αντιδράσεων απο το περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν αποδείξει τη δράση βραχυπρόθεσμων βιολογικών μηχανισμών και επιδράσεις σε: αμινοξέα, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα, ενδογενή οπιοειδή καθώς και αδρενεργικές αντιδράσεις. Όλες αυτές οι διεργασίες έχει αποδειχθεί ότι διαρκούν από 20 λεπτά έως 5 ώρες. (Bialosky et al., 2009)

Με απλά λόγια η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή όπως ένα αναλγητικό! Δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να μειώσει τον πόνο του και να εφαρμόσει συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε να διατηρήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

Μπορεί η χειροπρακτική να είναι επιβλαβής;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ένα χειρότερο αποτέλεσμα με την χειροπρακτική, υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι προσθέτοντας την χειροπρακτική στην θεραπεία δεν υπήρξε βελτίωση στον ασθενή.

Η χειροπρακτική πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή έπειτα από την λήψη του ιστορικού του ασθενή, κλινικό συλλογισμό και έχοντας αποκλείσει σοβαρές παθολογίες.

Είναι η χειροπρακτική τεκμηριωμένη;

Υπάρχουν έρευνες που τεκμηριώνουν ότι η χειροπρακτική βελτιώνει τo θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η χειροπρακτική σε συνδυασμό με θεραπευτική άσκηση είναι ευεργετική στον αυχενικό πόνο. (Gross et al., 2004)

Μπορεί η χειροπρακτική να επιδράσει στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Ναι. Έχει βρεθεί ότι τεχνικές χειροπρακτικής στην θωρακική μοίρα μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών IL-1 και TNF-α (προφλεγμονώδεις κυτοκίνες) στα 20 λεπτά και στις 2 ώρες μετά από την θεραπεία. Σύμφωνα με τις έρευνες μια τέτοια τεχνική μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική μέθοδο για την μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης στον οργανισμό. (Teodorczyk-Injeyan et al., 2006)

Articles:

  • The Mechanisms of Manual Therapy in the Treatment of Musculoskeletal Pain: A Comprehensive Model

  • A Cochrane review of manipulation and mobilization for mechanical neck disorders.

  • Spinal Manipulative Therapy Reduces Inflammatory Cytokines but Not Substance P Production in Normal Subjects.

  • The inflammatory reflex. 

Previous
Previous

Gut - brain connection